Curiozitati din lumea animalelor marine
* Cel mai lenes inotator este calutul de mare. El poate atinge viteza maxima de numai 0,16 km/ora.
* Gura delfinului este plina de colti ascutiti si nu-si pierde niciunul in timpul vietii. Delfinii dorm cu un ochi deschis. Isi pot misca ochii in mod separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.
* Balena albastra este animalul care produce cele mai puternice sunete (pana la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apa la o distanta de pana la 850 de kilometri.
* Lungimea unui elefant este egala, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decat un elefant adult.
* Caracatitele au opt brate, numite tentacule, care sunt prevazute cu doua randuri de ventuze pentru a putea pipai sau apuca hrana.
* Cel mai mare crab din lume poate atinge o greutate de 15 kg, iar cel mai mic are dimensiunea unui bob de mazare.
* Cea mai mare caracatita descoperita vreodata a cantarit 4 tone. A fost vanata in anul 1878, in nordul Oceanului Atlantic.
* Mai multe specii de testoase pot trai peste 100 de ani. Un caz concret de longevitate implica o testoasa care, in momentul capturarii, s-a estimat ca avea 50 de ani si care a mai trait, ulterior, 152 de ani in captivitate.
* Unul dintre cei mai buni inotatori este rechinul, el atingand viteze de pana la 70 km/ora.
* Caracatitele traiesc in adancurile marilor, in special in zonele tropicale, adapostindu-se in ”culcusuri” sapate de apa in stanci, bolovani sau nisip.
* Rechinul poate supravietui cel putin 6 saptamani fara sa se hraneasca.
* Testoasele se gasesc pe fiecare continent, mai putin Antarctica.
* Rechinii nu au oase, scheletul rechinul este format din cartilagii. Ei sunt rezistenti la toate bolile cunoscute.
* Exista peste 150 de specii de caracatite, majoritatea avand culoarea maro inchis. Unele caracatite isi pot schimba culoarea pentru a se ascunde.
* Sunt cunoscute doua specii de morse: morsa atlantica – masoara 3 m si cantareste 1.200 kg si morsa din Pacific – este de 3,6 m si cantareste 1.600 kg. Se hranesc cu nevertebrate ca moluste, echinoderme si crustacee, consumand pana la 45 kg pe zi. Longevitatea lor este de 40 de ani. Nu sunt cunoscute ca rapitoare.
* Caracatitele sunt unele dintre cele mai inteligente nevertebrate, ele fiind dotate cu un fel de creier.
* Cele mai mici caracatite au numai cativa centimetri si traiesc in apele din Sri Lanka. Caracatite mari de pana la 10 metri traiesc numai in Oceanul Pacific.
* Rechinii au mirosul foarte bine dezvoltat si sunt capabili sa detecteze un strop de sange intr-un milion de stropi de apa. Daca se ranesc, se vindeca foarte rapid. Rareori raman cu cicatrice si sunt rezistenti la tumori.
* Majoritatea caracatitelor au pana la cateva kilograme, cele uriase putand cantari pana la 200 de kg. Caracatitelor le place singuratatea.
* Majoritatea testoaselor nu suporta frigul, dar totusi, testoasa Blanding a fost vazuta inotand sub gheata in zona Marilor Lacuri.
* Caracatitele depun pana la cateva sute de mii de oua din care ies puii de numai 3 milimetri.
* Rechinii sunt singurele vietuitoare care nu se imbolnavesc niciodata de cancer.
* De cand depune ouale si pana cand puii cresc suficient de mult (perioada ce poate dura pana la 60 de zile), caracatita ”mama” nu mananca aproape nimic.
* Muscatura unui rechin genereaza o forta de 6 tone pe metru patrat.
* Carapacea unei testoase este formata din 60 de oase diferite unite intre ele.
* Rechinul, cel mai eficient ucigas de pe planeta, este un vanator puternic, in stare sa prinda 500 kg de ton (peste), balene mici sau, ocazional, oameni, cu usurinta. Exista in jur de 350 de specii de rechini, majoritatea dintre ei neputand sa se opreasca sau sa se miste inapoi, ca majoritatea pestilor.
* Inima unei balene albastre este aproape cat o masina de dimensiuni mai mici.
* Cea mai mare meduza observata vreodata avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se intindeau pana la 36 de metri.
* Laptele balenei are un procent de grăsime de 50%, fiind de 10 ori mai gras decât laptele uman, ceea ce ajută puii să crească până la 3,5 kg pe zi.
* Rechinii pot simti o picatura de sange de la 2,5 mile departare. Ca si proportie, ei pot detecta o parte de sange in 100 de milioane parti de apa.
* Caracatita cu inele albastre are marimea unei mingi de golf, dar otrava sa este destul de puternica pentru a ucide un om adult in cateva minute. Ultimul lucru vazut de victima sunt inelele albastre, vizibile numai in momentul atacului. Este maro sau galbena in stare naturala, si poate fi gasita in bazinele adanci din jurul coastei Australiene.
* Rechinii pot atinge varsta de 100 de ani.
* La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masura ce creste, devine femela.
* Daca un rechin pierde un dinte, in maxim 24 de ore ii creste altul. Ii schimba pe toti cam o data la 8 ani. Pierde cam 30.000 de dinti in toata viata sa.
* La calutii de mare, masculii sunt cei care „nasc”puii.
* Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastra, cantareste 50 de tone la nastere. La maturitate, ea poate ajunge pana la 150 de tone.
* Gura delfinului este plina de colti ascutiti 9 12-200 ) si nu pierde niciunul din ei in timpul vietii. Delfinii dorm cu un ochi deschis si isi pot misca ochii in mod separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.
* Cel mai mare ochi din lume, 28 de centimetri in diametru (de marimea unei mingi de baschet), apartine unui calamar urias, care a fost capturat in Marea Ross, in apropiere de coastele Antarcticii. Calamarul capturat masura in jur de 8 metri in lungime si aproximativ 450 de kilograme, dar se crede ca aceasta specie poate atinge si mult peste 14 metri in lungime.
* Prin atingere, caracatitele sunt capabile sa recunoasca anumite obiecte. In cazul in care ii este ranit vreun brat, ii creste altul la loc.
* Pestele cu cei mai multi dinti, 9280, este Pestele Pisica.
* Randunica de mare planeaza prin aer si pana la 200-300 de metri, la o inaltime de pana la 5-6 metri.
* Pestii Piranha ataca si prada in grup. Ei pot consuma in doar cateva secunde, pana la schelet chiar si animale mari.
* Sangele homarului este albastru deschis.
* Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate. Pescarii filipinezi o denumesc “carapacea mortii”, deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.
* In apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi, dispuse in organism cu functii separate: una pentru partea superioara a corpului si celelalte pentru organele digestive, muschi si coada. Poate trai mai multe luni fara hrana si se apara de dusmani, secretand substante “fumigene”, in care se ascunde.
* Exista un mic pestisor, inarmat cu un ac ascutit, care e unul din dusmanii cei mai primejdiosi ai rechinului. Fiind inghitit de acest urias animal rapitor, pestisorul sparge cu acul pintecele rechinului si iese in libertate. Ca urmare, rechinul moare.
* Sistemul arterial al balenei albastre este atat de mare incat si un leopard s-ar putea tara prin el.
* Balenele albastre sunt mamiferele cu cel mai scazut puls de pe planeta, de circa 9 batai pe minut.
*Atunci cand unul dintre delfini este ranit, el isi chema in ajutor un seaman. La nevoie, acesta din urma il va ajuta pe cel ranit sa se mentina la suprafata apei pentru a putea respira.
* Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ea poate supravietui pana la 400 de zile fara hrana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu