luni, 29 februarie 2016

Legenda martisorului


Legenda mărţişorului
Prelucrare a unei vechi teme populare

La marginea unui sat trăiau într-o colibă sărăcăcioasă o femeie cu fiica ei. Ca să câştige pâinea de zi cu zi şi câţiva bănuţi, femeia se îndeletnicea cu torsul lânii pentru oamenii din sat. Dar tot ce câştiga dădea pe doctorii pentru fata ei care era tare bolnavă.
       Într-o zi, pe când torcea şi plângea de mila fiicei sale, femeia văzu o caleaşcă de foc trecând cu iuţeală dinspre pădure spre sat. Era Crăiasa Primăvară care, auzind-o, s-a oprit şi a întrebat-o de ce este aşa de necăjită. Aflând de boala copilei, Crăiasa a zis:
-         Ţine caierul acesta de foc şi toarce-l firicel subţire, apoi leagă o fundiţă şi prinde-o de pieptul copilei. Puterile mele o vor trezi la viaţă, aşa cum se trezeşte la viaţă întreaga natură după trecerea mea.
Femeia mulţumi şi se apucă de lucru. Dar caierul îi ardea degetele şi-i era cu neputinţă să răsucească un firicel cât de mic. Începu să plângă cu lacrimi grele şi aproape că nu băgă de seamă când o altă caleaşcă de zăpadă se opri în dreptul colibei. Era Crăiasa Iarnă, care dispărea cu iuţeală dinspre sat spre pădure şi care, auzind necazul femeii, zise:
-         Ţine caierul acesta de zăpadă. Răcoarea lui va potoli fierbinţeala celui de foc. Răsuceşte-le laolaltă, poate aşa îţi pot fi de folos şi eu.
       Femeia mulţumi din tot sufletul şi se puse pe tors. Torcea laolaltă fir roşu de foc cu fir alb de zăpadă şi astfel isprăvi de tors cele două caiere. Iar după ce duse la capăt
lucrul, legă o fundiţă de pieptul fetiţei. Aceasta îndată prinse putere şi culoare în obrăjori, sări din pat şi-şi îmbrăţişă cu drag mama.
       De atunci, în fiecare prag de primăvară, femeia împletea fundiţe alb- roşii, împărţindu-le oamenilor din sat, să le aducă sănătate şi bucurii.



Martisoare, martisoare...pentru cele mai iubite mame






















































vineri, 26 februarie 2016

Salata de fructe


Importanta fructelor in alimentatie este uriasa. Consumul de fructe are numeroase beneficii pentru sanatate, reducand riscul bolilor cronice. Fructele ofera nutrienti vitali organismului, ajutandu-ne sa ne mentinem mereu in forma.
Atunci cand ne compunem un meniu zilnic si cand facem lista de cumparaturi, trebuie sa avem in vedere importanta fructelor in alimentatie. Sa nu treaca nici macar o zi fara fructe, ar trebui sa fie dictonul nostru. Se recomanda sa consumam fructe de sezon, si iarna sa ne bucuram mai mult de dulceata fructelor uscate.

Beneficiile fructelor pentru sanatate

Fructele au numeroase beneficii pentru sanatate. O dieta bogata in fructe ca parte a unui stil de viata sanatos este inceputul pentru o schimbare in bine. Fructele sunt in sine niste alimente-minune, contin multi nutrienti si putine calorii. Consumul de fructe poate reduce riscul bolilor de inima si protojeaza organismul in fata dezvoltarii unor forme de cancer. Si, mai mult decat atat, fructele contin fibre, astfel reducand riscul dezvoltarii diabetului de tip 1 si tip 2. Bogate in potasiu, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si ajuta functiile rinichilor, eliminand din start formarea pietrelor la rinichi.  Fructele au o mare importanta atat in alimentatie, cat si pentru sanantate, ajutand articulatiile, prevenind ostereoporoza, ajutand la mentinerea unei greutati stabile. Fructele vin la pachet cu numerosi nutrienti.
Majoritatea fructelor au un continut scazut in sodiu si calorii si nu influenteaza colesterolul; sunt o sursa esentiala de nutrienti ca potasiu, fibre dietetice, vitamina C, acid folic.
Fructele care contin potasiu sunt: bananele, prunele, caisele si piersicile uscate,  pepenele galben. Vitamina C are un rol important in regenerarea tesuturilor, vindecarea ranilor, sanatatea dintilor si a gingiilor, ofera luminozitate tenului. Acidul folic ajuta organismul la formarea celulelor rosii, de aceea este recomandat femeilor care vor sa faca un copil.
Alimentatia sanatoasa face parte dintr-un stil de viata echilibrat, iar in acest caz importanta fructelor este majora. Fructele sunt esentiale pentru dieta, deoarece au un continut ridicat de vitamine, minerale, carbohidrati si fibre.