marți, 31 ianuarie 2017

Mihai Eminescu, cel mai mare poet din istoria tarii noastre





S-a nascut in 15 ianuarie 1850, la Botosani.
Era al saptelea copil, din cei unsprezece ai familiei Eminovici. Tatal, Gheorghe Eminovici, provenea din razesii din satul Calinesti, judetul Suceava. Mama, Raluca, era fiica stolnicului Iurascu din Joldesti. In 1841, tatal primeste de la Mihail Sturza, domnitorul Moldovei, rangul de caminar. In 1849 cumpara jumatate din mosia Ipotesti, unde se naste Mihai.

Casa parinteasca avea livada si tei imensi. In copilarie, colinda padurile cu o carte in mana: "Fiind baiet, paduri cutreieram
Si ma culcam ades langa izvor"

Din clasa a III-a primara urmeaza scoala la Cernauti, unde il are ca profesor si pe Aron Pumnul, un mare patriot, pe care Eminescu l-a admirat in mod deosebit. In 1869 tatal sau il trimite la Viena, la Universitate, unde studiaza cursuri de filozofie, istorie, drept, economie politica, anatomie. Din perioada studentiei vieneze dateaza prietenia poetului cu ardeleanul Ioan Slavici, prietenie datorata preocuparilor literare comune si implicarii celor doi in activitatile desfasurate de societatile studentilor.

In primavara anului 1872, aflata la Viena pentru o perioada mai lunga de timp, Veronica Micle il cunoaste pe Eminescu in cercul studentilor romani. Societatea Junimea hotaraste acordarea unei subventii lui Mihai Eminescu pentru a-si continua studiile la Berlin. Sosit la Berlin din luna octombrie 1872, Eminescu se inscrie ca student la Universitatea din Berlin, Facultatea de Filozofie. Frecventeaza cursuri de filozofie, filozofia stiintei si de istoria antica. Urmeaza printe altele cursurile lui Duhring (Logica si principiile filozofiei), Zeller (Istoria filozofiei), Lepsius (Monumentele Egiptului).

In 1874, Eminescu este numit director al Bibliotecii Universitatii din Iasi; depune juramantul in aula Universitatii, in fata rectorului Stefan Micle. Participa la sedintele Junimii iesene, unde isi citeste creatiile literare. In 1875 Titu Maiorescu il numeste revizor scolar pe judetele Vaslui si Iasi.

Intra in gazetarie la "Curierul de Iasi" pe care-l numea "foaia vitelor de pripas". In octombrie 1877 este chemat la "Timpul" in Bucuresti. Munca in redactie este istovitoare. Activitatea literara a lui Eminescu se intinde pe mai mult de zece ani. Se stinge in zorii zilei de 15 iunie 1889. Este ingropat la cimitirul Bellu.

Eminescu nu este un "meteor iesit din neant ca un miracol fara nici o legatura cu trecutul. Eminescu este cel mai traditional poet, absorbind toate elementele, si cele mai marunte ale literaturii antecedente", spunea George Calinescu.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu