marți, 31 ianuarie 2017

AVAP

      Care sunt cele mai importante culori?


Culorile de baza

Culorile principale sunt rosu, galben si albastru. Amestecandu-le doua cate doua, vom obtine culorile secundare:

-         Rosu si galben: oranj;
-         Rosu si albastru: violet;
-         Albastru si galben: verde.

Spectrul culorilor este o modalitate de explicare a felului in care se compun culorile secundare. Astfel, se alatura trei cercuri astfel incat sa se atinga si sa se suprapuna partial intre ele. Apoi se coloreaza fiecare dintre ele cu pensula in culorile principale, iar acolo unde se vor suprapune vor rezulta culorile secundare.

Alta metoda de diferentiere a culorilor reci de cele calde este sa observam cum, trasand o linie pe spectru intre galben si verde, care sa il separe in doua, culorile reci raman intr-una dintre jumatati si cele calde in cealalta.

Culorile secundare se obtin daca amestecam doua principale in cantitati egale. Atunci cand punem mai mult dintr-una, obtinem alte nuante, derivate. De exemplu, daca in galben punem mai mult rosu vom obtine un oranj foarte intens, iar daca in rosu punem mai mult albastru obtinem mov.

Daca amestecam toate cele trei culori principale (in cantitati egale) obtinem o nuanta speciala de gri, care se numeste gri colorat.

Culorile de baza se pot obtine si ele din reasocieri ale celor derivate.

Non-culorile: alb si negru

Pe langa cele trei culori de baza exista si non-culorile, doua la numar: alb si negru. Ele sunt numite asa deoarece ele inchid si deschid orice culoare. Cu cat mai mult alb adaugam peste o culoare, cu atat mai mult se deschide nuanta acesteia, iar cu cat mai mult negru adaugam, cu atat se inchide culoarea.

Amestecand culorile principale cu alb si negru, putem obtine:

-         Rosu cu alb: roz;
-         Rosu cu negru: visiniu;
-         Galben cu negru: mustar;
-         Galben cu alb: crem;
-         Albastru cu alb: bleu;
-         Albastru cu negru: bleumarin.

Legenda curcubeului

Acronimul (prescurtarea pe initiale) culorilor curcubeului este ROGVAIV, insemnand: Rosu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet. Legenda curcubeului spune ca odata, culorile lumii se certau care dintre ele este cea mai importanta, exemplificandu-si simbolistica. Dintre ele, cele ale curcubeului se sfadeau cel mai tare, iar de la atata galagie a inceput deodata sa ploua.
Ploaia a tunat catre culori sa faca liniste. Le-a spus ca toate sunt importante si ca ar trebui sa se apuce de maini, in semn de prietenie. Iar ele asa au facut si inca mai fac, de fiecare data cand ploua. Astfel, culorile curcubeului ne fac sa intelegem ca, atunci cand suntem uniti si ne apreciem unii pe altii, formam un curcubeu al culorilor prieteniei, care arata deosebit de frumos, din orice parte am privi.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu