marți, 27 octombrie 2015

CE ESTE HALLOWEENUL?

Halloweenul se celebreaza in noaptea de 31 octombrie prin diverse moduri, care mai de care mai originale:
  • copii costumati merg din usa in usa dupa bunatati sau pentru a face mici trucuri celor care nu le ofera banuti sau dulciuri (trick or treat), iar in tot acest timp canta si fac rime de genul: “Trick or treat/smell my feet/ Give me something good to eat”;
  • petreceri tematice unde fiecare participant se deghizeaza de nerecunoscut in vrajitoare, vampiri, dovlecei, scheleti, bufnite;
  • focuri in aer liber pentru a alunga spiritele rele;
  • sculpturi sau simple taieturi in dovlecei care prind viata o data cu luminitele asezate in interiorul lor;
  • vizionarea filmelor horror, neaparat in grup, pentru ca sentimentul de frica sa fie diminuat.
Halloweenul este sarbatorit in special in tara lui de origine, Irlanda, dar si in SUA, Canada, Puerto Rico, Marea Britanie, Noua Zeelanda si chiar in Australia.
ORIGINEA SĂRBĂTORII
Sute de ani in urma, pe taramuri cunoscute astazi drept Marea Britanie si nordul Frantei, au trait celtii. Ei sarbatoreau Anul Nou pe 1 noiembrie cu un festival care marca sfarsitul verii si inceputul perioadei intunecate si reci, asociate mortii. Acest festival, numit Samhain, dura 3 zile, iar oamenii se costumau in piei si capete de animale. Festivalul implica adeseori focuri in care erau aruncate oasele animalelor, iar oamenii sperau sa alunge spiritele malefice prin costumatii cat mai inspaimantatoare.
Pe 31 octombrie, granita dintre vii si morti isi pierdea conturul, si astfel, mortii deveneau periculosi pentru cei vii si le cauzau boli sau le stricau recoltele.
Celtii credeau ca prezenta celor de pe lumea cealalta, ii ajuta pe druizi - preotii celti - sa prezica viitorul. Pentru un popor total dependent de o lume naturala si volatila, profetiile deveneau importante surse de comfort si de orientare in lunga si intunecata iarna ce urma.
Cand festivalul era pe sfarsite, celtii isi reaprindeau vetrele – pe care le stinsesera la inceputul serii - pentru a fi ocrotiti pe timpul iernii.
Alte doua influente asupra Halloweenului provin de la cultura romanilor care sarbatoreau Ziua Pomonei, in jurul datei de 1 noiembrie, si de la crestinism cu sarbatoarea Tuturor Sfintilor si Ziua tuturor sufletelor.
ISTORIA NUMELUI
Termenul de HalloweenHallowe'en sau Hallow E'en, asa cum ii spun in Irlanda, reprezinta prescurtarea de la All-hallow-even, care este ajunul Zilei tuturor Sfintilor. In engleza veche, cuvantul “hallow” insemna “sanctificare”.
Catolicii romani, episcopalii si luteranii obisnuiau sa serbeze Ziua Tuturor Sfintilor pentru a onora toti sfintii, stiuti si nestiuti, din ceruri. Ei considerau aceasta sarbatoare ca fiind una dintre cele mai importante din anul bisericesc. Era o zi plina de festivitati religioase in diverse traditii pagane nord europene, pana cand Papii Gregory III si Gregory IV au mutat vechea sarbatoare de pe 13 mai pe 1 noiembrie.
In secolul al IX-lea, Biserica, pentru a respecta calendarul florentin, considera inceputul zilei atunci cand soarele apunea. Chiar daca acum Ziua Tuturor Sfintilor este o zi dupa Halloween, cele doua sarbatori au fost, pe atunci, tinute impreuna.
EVOLUȚIA SĂRBĂTORII
Imigrantii europeni si-au luat cu ei si obiceiurile atunci cand au plecat spre America. Din cauza religiei protestante, caracterizata de o profunda rigiditate, Halloweenul nu era sarbatorit cu fast in acele vremuri coloniale. In schimb, oamenii din Maryland si din coloniile din sud obisnuiau sa sarbatoreasca Halloweenul.
Credintele si obiceiurile etnicilor europeni, precum si cele ale indienilor americani s-au contopit si au format o versiune americana distincta a Halloweenului. Aceasta consta in evenimente publice la care oamenii cantau si dansau, se adunau pentru a celebra recoltele, pentru a-si impartasi povesti infricosatoare cu fantome si morti sau pentru a-si prezice unii altora viitorul. De asemenea, participantii la festivitati isi faceau reciproc fel de fel de rautati, pe seama carora se amuzau.
Pana la mijlocul secolului al IX-lea, chiar daca sarbatorile anuale de toamna se regaseau in mai multe regiuni, Halloweenul nu era inca o sarbatoare respectata peste tot in tara.
Spre sfarsitul secolului, in America a ajuns un nou val de imigranti, in special irlandezi, care au contribuit la popularizarea Halloweenului. Astfel, americanii au inceput sa preia obiceiurile, sa se costumeze si sa mearga din casa in casa dupa mancare sau banuti. Asa s-a nascut celebrul “trick or treat” de astazi. In aceeasi perioada, femeile tinere au inceput sa nascoceasca diverse trucuri, care implicau coji de mere si oglinzi, pentru a afla numele viitorului sot.
Sarbatoarea a evoluat pana cand a devenit un prilej de adunare in comunitate, mai mult decat pleiada de farse, vrajitorii si povesti cu fantome de pana atunci.
SIMBOLURI
Halloweenul este o sarbatoare ale carei simboluri ni se intiparesc tot mai clar in minte de la un an la altul. Daca le stii, ai ocazia sa afli mai multe despre ele, daca nu, e momentul sa afli!
Dovleacul este cel mai cunoscut simbol al Halloweenului. Desi este asociat cu America de Nord, obiceiul de a face felinare din legume isi are originile in Marea Britanie si Irlanda, unde se foloseau in acest sens gulia sau sfecla cu scopul de a alunga spiritele malefice din gospodarii. Acest obicei a ajuns in Statele Unite odata cu irlandezii care au emigrat acolo. Treptat acesta a fost asociat cu perioada recoltei, devenind insa in timp simbolul Halloweenului.
Vrajitoarele au ajuns sa fie asociate cu Halloweenul deoarece se considera ca noaptea aceasta are o mare incarcatura de puteri supranaturale. Or fantomele, spiritele si vrajitoarele sunt simbolurile cele mai cunoscute ale acestei idei. In ceea ce priveste vrajitoarele, legendele spun ca acestea pacaleau oamenii sa se retraga in munti vrajiti, unde ramaneau captivi pentru totdeauna.
Liliecii sunt asociati cu Halloweenul pentru ca sunt animale nocturne care traiesc in locuri parasite, fiind astfel considerate fiinte malefice. Chiar si vrajitoarele se transforma in lilieci pentru a putea zbura si pentru a se deplasa mai usor in timpul noptii.
Pisica a fost intotdeauna considerat un animal cu puteri supranaturale, venerat in multe civilizatii si considerat ca avand capacitatea de a simti energiile pozitive si negative. Pisicii negre i s-au asociat si mai multe puteri, considerandu-se chiar ca spiritele oamenilor se pot reincarna in pisici. De aici, si pana la considerarea pisicii negre simbol al ocultismului nu a fost mult, iar prin asociere a devenit si un simbol al Halloweenului.
Mastile si costumele reprezinta mai mereu vampiri, fantome si vrajitoare. In ultimii ani insa, au inceput sa se foloseasca si tinute sau masti reprezentand persoane publice sau diverse personaje animate. Obiceiul a pornit din dorinta oamenilor de a se proteja de spiritele malefice precum diavoli, capcauni si alte creaturi demonice. In anii '50 a inceput comercializarea acestor costume si in Statele Unite.
Luna a fost deseori asociata cu spiritele si moartea datorita ciclurilor sale. Mitologia vorbeste despre luna ca fiind locul unde sufletele se retrag, iar serile cu luna plina sunt asociate cu povestile de groaza, in care varcolacii se transforma. Astfel, aceasta se alatura celorlalte simboluri cu substrat malefic al Halloweenului.
Simbolurile sunt asociate si anumitor culori, pe care le regasim intotdeauna in reprezentarile 
TRADIȚII
Legenda care fundamenteaza aceasta sarbatoare se numeste “lanterna lui Jack”. Odinioara, irlandezul Jack a pacalit Diavolul sa se urce intr-un mar. Pentru a-l impiedica sa se razbune, si sa-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii. L-a lasat sa coboare dupa ce a obtinut promisiunea ca nu il va ispiti. La moartea lui Jack, acesta nu a fost primit in Rai din cauza firii viclene, dar nici in Iad datorita promisiunii Diavolului. Prin urmare acesta a ajuns sa rataceasca prin lume cu un felinar facut dintr-o gulie scobita in care tinea un taciune, pentru a-i lumina calea. De aici si cea mai cunoscuta dintre traditiile de Halloween.
Traditia fundamentala a sarbatorii de Halloween este “Trick or treat”, un obicei practicat de copii in perioada Halloweenului. Acestia merg din casa in casa si cer diverse bunatati prin intrebarea “Trick or treat?”. Obiceiul isi are originea in Anglia, unde de Ziua Tuturor Sfintilor oamenii ofereau celor saraci placinte, in schimbul promisiunii ca acestia din urma sa se roage pentru sufletele mortilor familiei. Obiceiul este asemanator urarii noastre “Ne dati ori nu ne dati”, cu deosebirea ca, in cazul de fata, daca proprietarul casei nu da nimic, copiii ii fac diverse farse.
O alta sursa a acestui obicei este traditia irlandeza din data de 1 noiembrie. Aceasta zi, considerata pe atunci prima zi de iarna, spiritele mortilor coborau pe pamant, amenintand astfel sa puna stapanire pe trupurile celor vii. Asadar, zanele bune se deghizau in oameni saraci si mergeau din casa in casa pentru a cere ajutorul oamenilor. Zanele ii rasplateau pe cei darnici, dar se si razbunau pe cei care nu doreau sa le ajute.
SFATURI
Prinsi in valtoarea sarbatorii, entuziasmati de costumele si mastile care mai de care mai originale, tindem sa uitam din regulile ce trebuie respectate pentru a preintampina accidentele. Astfel:
  1. Asigurati-va in ceea ce priveste calitatea costumului pe care il purtati de Halloween: sa fie rezistent la foc si sa fie suficient decupaj in jurul ochilor pentru a avea vizibilitate.
  2. Aveti grija la micile incedii ce pot aparea de aceasta sarbatoare. Asezati dovlecii cu lumanari inauntru departe de perdele, draperii, haine sau materiale inflamabile.
  3. Cioplitul dovlecilor este o mare incantare, in special pentru cei mici, dar trebuie sa folositi cu grija cutitele sau obiectele ascutite si in niciun caz sa-i lasati pe copii sa manuiasca ei ustensilele de cioplit.
  4. Toata lumea, atat copiii, cat si adulti, ar trebui sa stie diferenta intre giumbuslucuri, farse si vandalism. Este amuzant sa ne facem unii altora mici farse, dar aruncatul cu oua in ferestre este deja prea mult. De asemenea, nici cruzimea fata de animale nu este acceptata, ci mai mult, este pedepsita prin lege. Se recomanda astfel magazinelor care vand animale, sa incerce sa nu aduca pisici negre spre vanzare in aceasta perioada a anului, deoarece exista diverse grupuri, precum satanistii, care organizeaza ritualuri macabre ce implica torturarea acestor animale.
  5. Unele animalele de casa sunt destul de sensibile, iar agitatia inerenta sarbatorii este un factor de stres pentru ele. Este indicat sa lasati animalele intr-o camera ferita de zgomote puternice, muzica, oameni veniti in vizita. Asigurati-va ca au apa si mancare si verificati din cand in cand daca e totul in regula.
O selectie a filmelor care provoaca senzatii tari:
  • - Haloween (1979), cu Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis
  • - Halloween II (1981), cu Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence
  • - Halloween: H2O (1998), cu Jamie Lee Curtis, Michelle Williams
  • - Halloween 3 - Season of the Witch (1982)
  • - Practical Magic (1998), cu Sandra Bullock, Nicole Kidman
  • - Scream (1997), cu Neve Campbell, Skeet Ulrich, Courtney Cox
  • - Beetlejuice (1988), cu Michael Keaton, Alec Baldwin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu